Vietnam – Sydostasiens dolda pärla

Napalm, kommunism, fattigdom och trafficking. Det är i princip de tre sakerna som de flesta västerlänningar tänker på när de hör ordet ”Vietnam”. Men nu är det faktiskt så att Vietnamkriget har varit över i 40 år, och landet har, faktiskt, gått vidare, även om västvärlden har kvar sina gamla fördomar. Vietnam är idag kanske fortfarande fattigt, men kan definitivt bjuda på en hel del överraskningar, och landet är definitivt modernare än vad många av oss tror. De flesta Vietnameser arbetar, faktiskt, inte på risfälten. För en turistande Svensk är Vietnam helt enkelt en dold pärla, som fler av oss borde ta oss tid att upptäcka.

För en turistande Svensk erbjuder Vietnam precis allting som vi vill ha från ett besök i ett främmande land. Dels förstås fantastiska badstränder – Nha Trang är där det självklara resmålet. Och dels också stora mängder sevärdheter och kultur. För trots idoga försök, så lyckades Amerikanerna inte förstöra alla gamla byggnader och minnesmärken i landet, utan en hel del har överlevt. Klassisk österländsk arkitektur med en Vietnamesisk prägel. För landets historia sträcker sig mycket långt tillbaka, och börjar inte 1955 (och slutar inte 1975).

Vietnam har dock mycket mer att erbjuda. Det Vietnamesiska köket, till exempel, är en mycket spännande upplevelse. Färska råvaror och stort användande av grönsaker och örter gör att maten inte bara är väldigt god, utan också mycket nyttig. All mat är dock inte vegetarisk, utan fisk och skaldjur används rikligt, och ibland även kött. Då de ingredienser som används helst ska vara färska, ändras menyerna beroende på årstid.

Att gå igenom allt som gör Vietnam så speciellt, och ett land som borde upptäckas av fler skulle kräva ett flertal böcker. För den som är intresserad av att veta mer, klicka här för ytterligare information.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted on 02/23/2013 and is filed under Resor. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.