Detta innehåller en kreditupplysning

En kreditupplysning görs för att ta reda hur kreditvärdig en person eller ett företag är. Det görs vanligtvis innan någon form av affärsuppgörelse genomförs, så att det företag som säljer en tjänst eller vara kan vara säkra på att köparen kan betala för tjänsten eller varan. Som privatperson stöter man dock oftast på begreppet när man ansöker om ett lån hos en bank. När man ansöker om ett lån kan banken göra en kreditupplysning som innehåller uppgifter om låntagarens ekonomi och tidigare kredithistoria. Men en kreditupplysning kan även innehålla mer personliga uppgifter och konkreta bedömningar om en persons återbetalningsförmåga.

En av de personliga uppgifterna som en kreditupplysning kan innehålla är vilken boendesituation personen har. Upplysning kan berätta om man bor själv, med en partner eller med familjemedlemmar. Detta gäller dock enbart när man gör en kreditupplysning om en privatperson och inte ett företag eller en juridisk person. En kreditupplysning innehåller vanligtvis även adressen där personen är folkbokförd och i vissa fall hur länge personen har bott där.

Bland de ekonomiska uppgifterna som en sådan här upplysning kan visa är vilken årsinkomst personen har haft de senaste åren och övriga eventuella ekonomiska tillgångar. Om man har fått en betalningsanmärkning för en obetald skuld så står det självklart också med i kreditupplysning eftersom det har en avgörande påverkan på om man anses ha en god kreditvärdighet eller inte. En kreditupplysning innehåller också ofta en konkret bedömning som kreditupplysningsföretaget har gjort som berättar om personen har en tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka ett eventuellt lån eller inte. Mer information kreditupplysningar och lån finns på www.lån-snabbt.se.

Även privatpersoner kan göra kreditupplysningar

Nu för tiden är det inte särskilt svårt eller dyrt att göra en kreditupplysning på en person eller ett företag. Det finns gott om tjänster på internet som även privatpersoner kan använda sig för att ta reda på hur andras ekonomiska situation ser ut. Kreditupplysningar kan vara bra att göra på eventuella köpare om man säljer en bil, ett hus eller mark själv för att göra sig säker på att köparen kan betala innan man genomför affären. Förutom banker så används dessa upplysningar flitigt bland teleoperatörer som säljer bindande telefonabonnemang och hyresvärdar som hyr ut bostäder. Priset på en kreditupplysning brukar ligga på ett tiotal kronor.

Hur man använder upplysningarna och på vem man gör dem finns dock reglerat i kreditupplysningslagen. Man får alltså inte genomföra en kreditupplysning på vem som helst hur som helst, utan man måste ha ett rimligt skäl till att göra det. Att man ska genomföra en affär eller ge ett lån är räknas dock alltid som ett legitimt skäl.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted on 07/30/2012 and is filed under Finans. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.